Гастродуоденална язвена болест

Автор: Доц. Д. Кюркчиев


Какво представлява язвата на стомаха или дванадесетопръстника?

Язвата е дефект, както на лигавицата на стомаха или дуоденума (дванадесетопръстника), така и на по-дълбоките слоеве на стената на тези органи. На латински наименованията са съответно ulcus ventriculi (язва на стомаха) и ulcus duodeni (язва на дванадесетопръстника), които често се използват в медицинската литература.

Какви са причините за язва на стомаха и дуоденума (дванадесетопръстника)?

Причина за язвена болест са на първо място бактерии (хеликобактер пилори). Населване на лигавицата с тези бактерии се установява в 99% от пациентите с язва на дванадесетопръстника и при 75% от пациентите с язва на стомаха. Трябва да се спомене, че около 50% от хората на възраст над 50 години имат тези бактерии без болестни прояви, така че трябва да има и други благоприятстващи язвената болест фактори. Най-честа причина за язвената болест при липсващи бактерии или в съчетание с тях е приемането на медикаменти от групата на противоболковите и противовъзпалителните като индометацин, волтарен, диклофенак, аспирин и др. Тютюнопушенето е също един фактор благоприятстващ развитието на язвената болест. Съществуват и така наречените стресови язви след прекарана тежка операция, травма, изгаряния и др.

Какви са оплакванията при язва на стомаха/дуоденума?

Язвата на дуоденума се характеризира с болки на гладно и през нощта, които намаляват след приемане на храна. При язва на стомаха болките възникват веднага след приемане на храна. Язвите след приемане на противоболкови лекарства протичат обикновено безсимптомно и водят често до кръвоизливи.

Какви са усложненията на язвената болест?

Усложненията на язвената болест са следните:

- в около 20% може да възникне кръвоизлив, който се проявява с повръщането на кръв или кафеникави материи, когато язвата е в по-горните етажи (стомаха) или изхождане на черни като катран изпражнения, когато язвата е в дуоденума. Това е съпроводено със симптомите от кръвозагубата, като падане на кръвното налягане, ускоряване на пулса, изпотяване, прибледняване, което налага незабавна лекарска помощ.
- перфорация (пробиване) на една язва настъпва в около 5% от случаите.
Внезапни остри болки в горната част на корема от изтичането на стомашен сок в коремната кухина налагат незабавна хирургична намеса.
- други възможни усложнения са т.н. пенетрация на язвата (проникване към съседни органи), съпроводено от съответната болкова симптоматика.
- злокачествено израждане (карцином, рак ) на хронично (от месеци и години) протичаща язва на стомаха се среща при около 3% от тези случаи. Язвите на дуоденума се израждат изключително рядко. Правило в гастроентерологията е, че всички стомашни оплаквания (болки в горната част на корема) продължаващи повече от три седмици налагат гастроскопия (едноскопско изследване с огъваем апарат) за установяване на горе изброените усложнения и поставяне на правилна диагноза. Професионално направената гастроскопия не носи неприятни усещания за пациента, а има неоценими диагностични ползи.


Как се поставя диагнозата язва на стомаха/дуоденума?

Диагноза само по клиничните оплаквания трудно може да се постави. Наложително е да се проведе ендоскопско изследване - гастроскопия с вземане на биопсия (парченце лигавица) за изследване за бактерии и други изменения. Диагностицирането на хеликобактер пилори може да стане и с изследване на кръв, изпражнения и дихателен тест. Самото наличие на бактерии не налага терапия.

Как се лекува язвата на стомаха и дуоденума?

Терапията на язвената болест на стомаха и дуоденума при наличието на посочените бактерии се провежда с тройна комбинация от медикаменти включваща два антибиотика за 7 дни и един блокер на протонната помпа за 2-3 седмици. Излекуването на язвата и ликвидирането на бактериите се постига в над 90% от случаите. Блокерите на протонната помпа като Sopral, Nexium, Pariet са надежни средства и изместиха по-старата генерация лекарства от т.н. H2-блокери като Ranitidin, Famotidin и др. Всички тези лекарства трябва да се вземат само след консултация със специалист, тъй като имат своите странични действия, а и могат да замъглят картината на заболяването. Хирургични интервенции при язвена болест вече се извършват сравнително рядко, при наличие на сериозни усложнения като перфорация, трудно овладяващ се кръвоизлив и злокачествено израждане.