Какво представлява заболяването псориазис?


Псориазисът е хронично, неинфекциозно, имунологично заболяване на кожата и ставите, което се изразява в поява на червени петна, покрити със сиво-бели люспи. Има хроничен ход, с периоди на обостряне и затишие.


Кой боледува от псориазис?


Заболяването се среща между 1-2% в световен мащаб, като не е установена расова или полова предразположеност. Не е заразно и засяга всички възрасти, като в зависимост от това се разделя на 2 типа. Първи тип се среща при хора под 40 години, а втори тип над 40 годишна възраст. При първата група обикновено протичането на заболяването е по-тежко и по-често се засягат ставите.


Каква е причината за псориазис?


В основата на заболяването стои засиления и неефективен цикъл на делене на клетките на кожата, при което се образуват незрели кератиноцити (клетки на външния кожен слой), които се излющват от повърхността на кожата. Самата причина за тази аномалия не е изяснена, но са установени някои фактори, които играят основна роля:


  1. Фактори на външната среда: измръзване, изгаряне, травма на кожата, инфекции (стрептококови, стафилококови, ХИВ), алкохолна злоупотреба, медикаменти (бета-блокери, литий, йод, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства). Някои изследвания откриват връзка между бременността и влошаване на вече възникнал псориазис. Други, макар и недоказани фактори, повлияващи псориазиса са слънчевите лъчи и горещото време.
  2. Генетични фактори: пациентите с псориазис имат генетична предиспозиция за развитие на заболяването. Приблизително в около 30% от случаите то е наследствено.
  3. Имунологични фактори: псориазисът по своята същност е автоимунно заболяване, което се асоциира с повишена активност на бели кръвни клетки (Т лимфоцити), които нормално циркулират в тялото и се активират при наличие на вируси и бактерии. При псориазиса Т лимфоцитите атакуват здравите клетки на кожата, като по този начин стимулират процеси на регенерация, подобно на заздравяване на рани и отговор към инфекции. Свръхреактивните Т клетки отключват и други имунни процеси, които водят до разширяване на малките кръвоносни съдове в кожата и около плаките, а от своя страна стимулират и нови Т лимфоцити. Тази повишена продукция на здрави кожни клетки и нови бели кръвни клетки формира един порочен кръг, в резултат, на който се постига свръхактивност на цикъла на делене на клетките и образуване на плаки от незрели и нефункционални кожни клетки.

Как се диагностицира псориазис?


Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина и хистологично изследване. Протича индивидуално, като най-честите характерни изяви са:


  • червени плаки покрити със сивкави люспи;
  • малки залющени петънца (основно при деца);
  • суха, напукана кожа, която може да кърви;
  • белезникави петна по ноктите или точковидни хлътвания и задебелени нокътни плочки;
  • подути и болезнени стави

Псориатичните плаки преобладават от малки залющени участъци до големи зачервени и залющени плаки, засягащи големи области.


Съществуват няколко форми на псориазис:


Плакатен псориазис: най-често срещана форма. Плаките са червени и залющени, често придружени със сърбеж и болка. Могат да бъдат единични или пръснати по цялото тяло.


Псориазис на ноктите: засяга пръстите на ръцете и краката. Характеризира се с промяна цвета на ноктите, точковидни хлътнатини по ноктите, белезникави петна или задебеляване и отлепяне на нокътя.


Псориазис на скалпа: изявява се като червени сърбящи петна, покрити с белезникави люспи по окосмената част на главата, а често извън границата на окосмената част.Гутатен псориазис: форма на псориазис, която се среща по-често при деца и се отключва от инфекции или медикаменти. Изразява

се в множество пръснати червени петънца покрити с по-малко

люспи. Обикновено оставен нелекуван, преминава в плакатна форма.


Инвертен псориазис: червени, често гладки и възпалени петна в областта на подмишниците, ингвиналните гънки, гениталиите и под гърдите.


Псориазис на длани и стъпала: ограничена форма само върху дланите и/или стъпалата. Изразява се в зачервяване, залющване и напукване на кожата.


Пустулозен псориазис: рядка форма, която се изразява с червени плаки покрити с гнойни пъпки. Бива генерализиран (цяло тяло) или ограничен по дланите и стъпалата. При генерализираната форма може да има втрисане и висока температура. Често е усложнение на неправилно лекуван псориазис с кортикостероиди.


Еритродермичен псориазис: Рядка форма при която почти цялата кожа е покрита с псориатични плаки. Често се съпровожда с отоци, висока температура и втрисане.


Псориатичен артрит: В около 30% от случаите псориазиса се асоциира с артритни промени. Засяга почти всички стави, най-често малките стави на пръстите или ставите на гръбначния стълб, тазобедрените и коленните. Заболяването е прогресивно и може да доведе до инвалидизация.


Какви са усложненията при псориазис?


На първо място псориатичен артрит. Освен това са чести очните усложнения, като конюнктивити, блефарити и увеити.


Съществуват епидемиологични данни за повишения риск от затлъстяване, захарен диабет тип 2 и артериална хипертония при псориатици. Рискът от ритъмни нарушения и инфаркт на миокарда е 3 пъти по-висок. Някои видове медикаменти за псориазис водят до завишени холестеролови нива и втвърдяване на артериите.


Бъбречни заболявания: тежките форми на псориазис се асоциират с бъбречни нарушения.


Псориазисът изключително много влошава качеството на живот при пациентите, изразяващо се в: ниско самочуствие, депресия, социална изолация, проблеми в работата.
Как се лекува псориазис?


Целта на терапията е да се спре засиленото делене на клетките, което води до намаляване на възпалителните процеси и образуването на плаки и да се премахнат люспите с цел по-ефективно действие на лечебните кремове.


Най-общо терапията може да се обедини в 3 основни групи: локално лечение, фототерапия и системна терапия.


При локалното лечение се прилага комбинация от вит. D аналози и кортикостероиди, излющващи средства (салицилова киселина и урея), овлажнители. Предлагат се под формата на кремове, шампоани, лосиони, лак за нокти. Те са подходящи при по-леки форми на псориазис и съпровождат всички останали видове лечения.


Фототерапията е златен стандарт в лечението на псориазис. Съществуват различни източници на излъчване, като най-естественият е слънцето. Според спектъра на излъчване, изкуствените източници се делят на УВБ и УВА апарати за фототерапия. При тях дозирането е по-точно, а за постигане на по-голям и дълготраен ефект УВА лъчите се комбинират с приложен по кожата или приет през устата фотосенсибилизатор.


Системната терапия е подходяща за по-тежките форми на псориазис, неповлияващи се от горепосоченото лечение. Златен стандарт в системното лечение на псориазис е метотрексат, с добро повлияване освен върху кожата, така и върху ставите. Употребата му е ограничена поради кумулативната доза, която не трябва да бъде превишавана. Ретиноидите (Неотигазон) са по-безопасна група медикаменти, които не са дозово-зависими, но изискват строга контрацепция и нерядко предизвикват силно засушаване и изтъняване на кожата и лигавиците.


В последните години все по-широко застъпва групата на биологичните продукти. Одобрени в страната ни са Етанерцепт (Енбрел), Адалимумаб (Хумира), Устекинумаб (Стелара). Те се прилагат инжекционно (мускулно, подкожно) на различни интервали. Прилагат се при липса на отговор от страна на стандартната терапия при средно-тежки, до тежки форми на псориазис.


Псориазисът е социално-значимо заболяване, което е все още неизлечимо. Това обяснява и големия брой локални и системни медикаменти, които са в процес на развитие.