Атопичен дерматит


Атопичният дерматит (атопична екзема) представлява хронична неинфекциозна дерматоза включена в групата на алергичните заболявания, обединяващи се под термина „АТОПИЯ“ (сенна хрема, астма, атопичен дерматит).


Кой боледува от атопичен дерматит?


Заболяването се проявява предимно в ранна детска възраст (над 3 месеца) и при подрастващи, но може да се отключи във всяка възраст. Хора живеещи в големите градове и при сух климат са с по-голям риск.


Каква е причината за атопичния дерматит?


Все още неизяснена. Представлява комбинация от генетични фактори (мутации, наследственост), имунологични несъвършенства и външни дразнители. Хора с атопичен дерматит имат по-висок риск от развитие на сенна хрема и астма.


Как се диагностицира атопичния дерматит?


Диагнозата се поставя на базата на клиничните симптоми. Всеки пациент е индивидуален и може да се представя с комбинация от симптоми, които се изменят с времето. Основните оплаквания са : • Обща сухота на кожата,
 • Червени, лющещи се петна по лицето, гънките на ръцете, краката, дланите и стъпалата или понякога цялото тяло
 • Засегнатата кожа е зачервена, оточна и сърбяща, в по-тежките случаи е напукана и покрита с „корички“
 • С времето засегнатите области загрубяват и се пигментират

По време на прегледа е важно да се осведомим за: началото, вида и еволюцията на симптомите; фактори обострящи състоянието; други членове от семейството с подобни оплаквания или алергични прояви; съпътстваща астма или сенна хрема; нарушения на съня; храни или напитки, които влошават симптомите; провеждано лечение по повод други кожни заболявания; прилагани кортикостероидни препарати. По наша преценка може да се извърши биопсично изследване на кожата или алергологично тестуване, за потвърждаване на диагнозата.


Кои са факторите влошаващи атопичния дерматит?


Иритиращите субстанции (дразнещи вещества) и алергените могат да влошат атопичния дерматит. Иритантите са вещества, които директно при контакт с кожата, причиняват зачервяване, сърбеж и парене. Например: вълна, сапуни, дезинфектанти, някои парфюми и гримове, хлорни препарати, минерални масла, разтворители, домашен прах, пясък, цигарен дим и др. Алергените са вещества, които се срещат в някои хранителни продукти, растения, животни, въздуха и др. Например: яйца, ядки, мляко, риба, соеви продукти, зърнени продукти, акари, плесени, полени, козина от домашни любимци и др. Емоционални състояния като стрес, раздразнение, гняв могат да влошат симптомите на атопичния дерматит, но не са първопричината. Кожни инфекции, висока телесна температура и промяна в климатичните условия също може да обострят заболяването. Други фактори, които могат да влошат състоянието, са: нередовната употреба на емолиенти, ниска влажност на въздуха, процедури загряващи тялото (продължителни вани с гореща вода, сауни, парни бани и др.) резки температурни отклонения, бактериални инфекции и др.


Как се лекува атопичния дерматит?


Целта на лечението е да се лекуват острите фази и да се предотвратяват рецидивите. Лечението е най-ефективно, когато усилията на пациента, семейството му и лекаря са отправени в една посока. Лечебният план е индивидуален за всеки пациент и се базира на: възрастта, симптомите и здравословното състояние на пациента. Необходимо е стриктно спазване на лечебния план изработен от лекаря, като е желателно да се отбелязват продукти, които не водят до ползи в лечението. Подобрение се забелязва с приложение на подходяща козметика и промяна в начина на живот.

Ние ще ви помогнем да:


 • създадете навици за поддържане хигиена на кожата
 • избягвате външни фактори обострящи заболяването
 • лекувате остро настъпилите симптоми

Основните медикаменти, които се използват за лечение на атопичен дерматит включват:


 • Кремове или унгвенти, които контролират изпотяването, намаляват алергичните реакции и поддържат кожната бариера
 • Кортикостероидни препарати или калциневринови инхибитори за локално приложение
 • Антибиотици за системно и локално приложение
 • Антихистамини за подтискане на сърбежа

При неповлияване от гореспоменатото лечение може да се включи лечение с фототерапия, фотохимиотерапия или със системни имудомодулиращи препарати (кортикостероиди, циклоспорин, метотрексат и др).

През последните години все по-широко в лечението на хроничните кожни заболявания застъпва терапията с биологични продукти. Това са група от медикаменти, които блокират точно определени сигнали и молекули в имунопатогенезата на заболяването, водейки до неговото подтискане. Атопичният дерматит като хронично имуномедиирано заболяване, което силно влошава качеството на живот, е един от основните кандидати за такъв тип терапия. До момента са изследвани над 10 вида биологични препарати, които показват обещаващи резултати в лечението на болестта.