Гастроскопия – незаменим метод при диагностика на заболяванията на стомаха

Автор: Доц. Д. Кюркчиев

Съвременната диагностика и лечение на заболяванията на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника е немислима без гастроскопията. Модерните апарати позволяват бързо и безпроблемно изследване. Неприятните усещания за пациентите са сведени до минимум.


Какво представлява гастроскопията?


Ендоскопското изследване на стомаха (гастроскопията) е специално изследване, при което хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника се наблюдават отвътре. Въвежда се огъваема тръба (гастроскоп), която поради особената техника с огъваеми стъклeни влакна позволява, въпреки големите извивки. винаги директна картина на изследваното поле. Предимството на тази процедура е, че може да се използва не само за диагностика, но и за лечение.


Как функционира гастроскопията?


Провежда се с т.н. гастроскоп, специална форма на ендоскоп. Състои се от споменатата оптика със стъклени влакна, които са обвити с огъваема тръба от изкуствена материя. Апаратът има вътре в него допълнителна малка тръбичка (работен канал), през която може да се извършва промивка или да се въвеждат инструменти за манипулации (вземане на метериал за изследване-биопсии, кръвоспиране и др.). Модерните гастроскопи имат видеосистема, която позволява изследваната картина да се наблюдава директно на монитор. Съвременните апарати имат диаметър на тръбата по-малък от един сантиметър. Те могат да се управляват отвън много добре и да се въвеждат безпроблемно в хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника.

Вземането на тъканни проби (биопсии), както и цялостната гастроскопия, направена от опитен ендоскопист и с модерно оборудване, са напълно или почти безболезнени. Самото изследване продължава най-често около 5-15 минути.


Кога се налага гастроскопия?


При следните оплаквания е необходима гастроскопия:
- повтарящи се стомашни болки
- неясни затруднения при преглъщане
- рецидивиращо парене зад гръдната кост
- продължаващо дълго гадене, позиви за повръщане или повръщане
- неясно отслабване на тегло
- повръщане на кръв
- черно оцветени изпражнения
- анемия

Освен това гастроскопията се прилага за контрол на терапията (например при язви на стомаха), при кръвоизливи от стомаха или за контрол след операции на стомаха.

Чрез гастроскопия се провеждат и специални процедури и лечения. Към тях принадлежат:
- ендоскопско спиране на кървене
- отстраняване на полипи в стомаха и дванадесетопръстника
- лечение на стеснения (например в хранопровода)
- отстраняване на погълнати чужди тела


Какво трябва да се има предвид преди гастроскопия?


Стомахът може да бъде изследван, само ако е свободен от хранителни остатъци. Поради тази причина пациентът не бива да е приемал храна и течности поне 6 часа преди гастроскопията.


Необходима ли е упойка при гастроскопия и каква е тя?


При пациенти със стабилна психика и неизразени рефлекси може да бъде направена без никаква упойка, като предимството е, че пациента след процедурата може да управлява автомобил. При превъзбудени пациенти с чувство на страх от изследването и при засилени рефлексии, е препоръчително гастроскопията да протече с краткотрайно действащо успокоително. Това най-често е диазепам, който се инжектира венозно. Пациентът в такъв случай няма никакви неприятни усещания или спомени от гастроскопията, но трябва да се съобрази, че поне няколко часа след това не бива да управлява автомобил.


Как протича самата гастроскопия?


Преди изследване се използва спрей за намаляване на чувствителността в областта на гърлото. Пациентът лежи на лявата си страна. Лекарят въвежда апарата през устата в хранопровода и след това в стомаха и дванадесетопръстника. Чрез вкарване на въздух се постига разгъване на стомаха и по-доброто му оглеждане. Според заболяването може да се вземат тъканни проби или да се проведат терапевтични процедури.