Гастродуоденити (Възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника)

Автор: Доц. Д. Кюркчиев


Какво представлява гастродуоденитът?

Гастродуоденитът е най-честото стомашно-чревно заболяване. Касае се за възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Това възпаление може да бъде предизвикано от бактерии и вируси, както и от неинфекциозни фактори, като например прекаляване с храна и алкохол, медикаменти, хранителни отравяния и др.

Почти няма човек, който поне веднъж да не е имал това заболяване в неговата остра форма. Острите гастрити, които са свързани с гадене, повръщане, неприятен вкус в устата, тежест в горната част на корема продължават рядко повече от 2-3 дена и не изискват особено лечение. Необходимо е отстраняване на причината (дразнеща храна, алкохол, медикамент), което само по себе си води до бързо подобряване на оплакванията.
Хроничните гастрити се причиняват от многобройни фактори. Характерното за тях е това, че описаните оплаквания, както тези при острите гастрити, не са толкова силно изразени, но за сметка на това продължават с месеци и години. Много често се наблюдава сезонно обостряне на оплакванията, което е свързано с по-грубите и богати на целулоза храни пролетно и есенно време.

Изключително важно е правилото, че всички стомашни оплаквания, продължаващи повече от 20 дни налагат консултация с гастроентеролог и гастроскопия (ендоскопско изследване на стомаха). Това е на практика единственото изследване, което може сигурно да диагностицира заболявания на стомаха като гастрит, язва, полип, злокачествено израждане и др. Вземането на проба при гастроскопия може да докаже бактерии, възпалителни изменения, туморни клетки, което има много важно значение за лечението.


Как се лекуват гастродуоденитите?

Съществуват много медикаменти, особено от групата на блокерите на протоновата помпа (сопрал, биопразол, нексиум, париет и др.), които бързо подобряват оплакванията. Трябва да се знае, че самолечението е опасно и без лекарски контрол може да прикрие оплакванията и да доведе до усложнения. Една язва на стомаха например може да се изроди злокачествено и да доведе до рак на стомаха. Това може да се избегне с една навременна гастроскопия и вземане на проби за хистологично изследване.
Редно е да се спомене и честото вземане на сода за хляб при подобни оплаквания. Това е вредно поради факта, че содата преципитира (пресича) слузта на лигавицата и я оголва така да се каже за вредните въздействия на солната киселина, бактерии и др. Строгите диети са вече минало. В повечето случаи пациентите сами знаят, че трябва да избягват пикантните, запържени и груби храни.